De beste vragen bij weerstand?

Ik kijk regelmatig naar ‘Tabatha’s salon takeover’; een programma op RTL5 waarin kapsalons die ten onder dreigen te gaan, onderhanden genomen worden door Tabatha Coffey. De aflevering van vorige week dinsdag is me in het bijzonder bij gebleven. Weet Tabatha normaal gesproken in slechts één week tijd de salon weer op de rit te krijgen, bij Brownes & Co (Miami, Florida) lukte dat niet. Ik zat op het puntje van de bank (bijna) vol ongeloof te kijken en wilde Tabatha maar wat graag soufleren. Waarom stelde zij niet de juiste vragen?

Tabatha komt er snel achter dat in het geval van Brownes & Co de eigenaresse Nikki het probleem vormt. Deze dame heeft een zeer aparte manier van leidinggeven. Ze is nauwelijks in de salon maar stuurt de boel voornamelijk vanuit huis aan. Overal in de salon hangen camera’s waarmee Nikki vanuit huis kan volgen wat er gebeurt. Vervolgens stuurt zij tussen de 75 en 100 berichtjes per dag (!) naar de salon met op- en aanmerkingen, instructies maar ook met commentaar op medewerkers en klanten. Nikki is werkelijk één brok negativiteit. Ze gelooft niet in haar medewerkers en zegt dit ook letterlijk. On top of geeft ze aan dat ze eigenlijk geen fut meer heeft en ze er helemaal klaar mee is. Als kijker smul ik. Hoe gaat Tabatha dat deze keer aanpakken?

Het lukt Tabatha niet om bij Nikki door te dringen. Vol ongeloof kijk ik naar het proces. Nikki wordt onder begeleiding van een prof met haar medewerkers geconfronteerd die vol emotie maar wel met respect hun angsten uitspreken. Als kijker zie ik wel dat het haar raakt maar ze wil er niet aan. Zelfs de bekende bitchy aanpak van Tabatha helpt niets. Sterker nog, alle wijzigingen (lees: verbeteringen) die in de week doorgevoerd worden, blijken na zes weken weer teruggedraaid te zijn. De talentvolle manager is zelfs gedegradeerd tot receptioniste.

De vraag die mij vervolgens bezig hield, was wat had Tabatha kunnen doen om wel door te dringen? Heeft ze wel de juiste vragen gesteld? Nikki legt alle schuld bij de ander en neemt zelf totaal geen verantwoordelijkheid. Heel herkenbaar bij weerstand en vooral als het veranderingen betreft.

Toen Brownes & Co begon, was de salon uniek en zeer populair en haalde bij de opening zelfs de internationale pers. Wat is er in die tussentijd gebeurd? Wat was Nikki haar passie? Wanneer is ze die kwijt geraakt? En als ze terug gaat naar dat moment, had ze dan iets anders kunnen doen?

Het zijn vragen die triggeren om bij de eigen verantwoordelijkheid te komen en om van daaruit stappen te zetten! Van weerstand naar acceptatie & actie!

Aan Tabatha Coffey: de kans is erg klein dat je deze blog leest maar stel dat, wellicht heb je er iets aan!

Aan de overige lezers: ik ben erg benieuwd welke vragen jij zou stellen? Wil je me laten weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de uitzending? Kijk op http://www.youtube.com/watch?v=tbZhTtAzbbM

Over stephanievanrossum

Mijn naam is Stephanie van Rossum. Enthousiast en deskundig aanjager van veranderingen, met een nuchtere touch. Oprichter van ViGo - Partner in Transformatie.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De beste vragen bij weerstand?

 1. Goede post! leuk om te lezen! Mijn vraag zou zijn geweest wat er in het verleden toch met haar gebeurt is dat ze zo weinig vertrouwen heeft in haar mensen (die ze nota bene allemaal zelf heeft aangenomen).

 2. Pingback: Tweets that mention De beste vragen bij weerstand? | Visie volgens ViGo -- Topsy.com

 3. Mijn vragen:
  – Wat zou er gebeuren als je een dag niet kijkt naar het reilen en zeilen in de salon?
  – Wat zou het allerergste kunnen zijn dat er gebeurt? En had jij dat kunnen voorkomen?
  – Spiegelen: Stel dat jij een medewerker zou zijn, hoe zou jij jouw manier van leiding geven ervaren? Zou je er beter door gaan werken?
  – RET: Wat ervaar je als je iets ziet op de camera dat niet goed gaat? Wat voel je daarbij? Wat doe je dan? Helpt dat echt? Wat kan je anders doen? Hoe voel je je dan? Etc. etc.

  Leuk, zo’ n post over uitdagingen in een andere organisatie dan waar ik normaal mee werk. Aan de andere kant zijn er veel gelijkenissen… Top!

  Groeten, Sanne Nuij van Arnhem
  http://www.plan-t.nl

 4. anna zegt:

  ik zou vragen
  Wat denk jij te bereiken met de verandering?
  Denk je dat je er persoonlijk ook een verbetering uit kan halen?
  Wat moet er gebeuren om het voor jou aantrekkelijk en interessant te maken om te veranderen?
  Wat zou zij graag willen winnen bij dit hele project?
  Zijn er dingen die je belangrijk vindt, zaken die niet vergeten mogen worden?
  Wat was er vroeger waarnaar je terug verlangt en wat heb je nooit gehad wat je graag zou willen?

  Ik denk dat er verschillende type mensen zijn elk een eigen soort vraag nodig hebben. Helaas heb ik de aflevering van Salon Takeover waarover je het hebt niet gezien maar de dame die je beschrijft lijkt me een ‘what’s in it for me’ type. Vandaar de soort vragen die ik aan haar denk te zullen stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s