Lijstjes en visualisaties als overlevingsstrategie bij veranderingen

Dat ik zo met passie bezig ben met veranderingen, komt waarschijnlijk mede doordat ik zelf van veranderingen houd. Of in ieder geval van de beweging en dynamiek die veranderingen met zich mee brengen. Maar ook ik ben niet vrij van weerstand en ook ik weet niet altijd goed om te gaan met die verandering. Dat heb ik de afgelopen weken wel gemerkt toen we aan het verhuizen waren. Op zo’n moment klamp ik me vast aan mijn overlevingsstrategie: lijstjes en visualisaties.

Lijstjes
Lijstjes zijn voor mij onontbeerlijk. Ik ben een echte excel fan maar een ouderwets kladblok ontkomt ook niet aan mijn bullets. Zo heb ik voor de verhuizing lijstjes gemaakt van de planning (wie doet wat en wanneer), het budget, wat-waar-aan-te-schaffen en nog-te-regelen. Het voordeel voor mij is tweeledig: ik hou overzicht en ik creëer ruimte in mijn hoofd. Het hebben van overzicht maakt dat ik in beweging blijf en niet verstar door wat er allemaal op me af komt. En elke keer als ik iets kan afvinken (zowel letterlijk als figuurlijk) ontstaat er ruimte omdat er naar dat punt geen aandacht en energie meer hoeft te gaan. Zo zorg ik ervoor dat ik zelf aan het roer blijf bij verandering en dat ik niet veranderd wórd door de omstandigheden.

Visualisaties
De tweede onontbeerlijke tool is visualisaties. Ik visualiseer de nieuwe situatie (van ‘welke kleuren krijgen de muren’ t/m ‘waar leg ik de theedoeken’) maar ook de weg er naar toe (bijv. aan het einde van dit weekend is die muur geschilderd en dat ziet er dan zo uit). Dit helpt mij om makkelijker de nieuwe situatie te accepteren en eigen te maken. Zonder al te diep in te gaan op de werking van onze brein, zal ik proberen uit te leggen hoe dit komt. Houding en gewoonten worden gevormd in ons onderbewustzijn door wat we voelen en denken (bijvoorbeeld als je vaak denkt dat boekhouden niet leuk is, zul je boekhouden ook niet leuk vinden). Als onze gedachten ineens anders zijn dan onze ‘normale’ manier van denken (lees: verandering) dan zal ons onderbewustzijn tijd nodig hebben om hier aan te wennen. Om een nieuwe vorm van gewoonten, handelingen en acties te ontwikkelen, zul je dus een nieuwe gedachte veel moeten herhalen. En dit kun je doen door visualiseren.
Ik hoorde vorige week de uitspraak ‘eerst geloven, dan zien’. En dat is precies wat ik doe wanneer ik visualiseer. Ik wacht niet af maar maak de verandering al tijdens het proces werkelijk. Als het dan zo ver is, is de verandering eigenlijk geen verandering maar meer de laatste logische stap.

Zo heb ik de verhuizing en vele andere veranderingen in mijn leven ‘over- en beleefd’. Nog niet alle punten van mijn lijstjes zijn afgewerkt maar nu ik hier in mijn fris geschilderde nieuwe woning zit, lijkt de noodzaak om de rest af te werken ineens minder groot…

Ben benieuwd welke tools er in jouw kit zitten! Ik zal aan de hand van alle reacties een ‘volledige’ kit samenstellen en via deze blog delen.

Over stephanievanrossum

Mijn naam is Stephanie van Rossum. Enthousiast en deskundig aanjager van veranderingen, met een nuchtere touch. Oprichter van ViGo - Partner in Transformatie.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Lijstjes en visualisaties als overlevingsstrategie bij veranderingen

 1. Carl van Rossum zegt:

  Hallo lieve Stephanie,
  De manier van werken heb jij niet van een vreemde.
  Ik werk nog steeds met briefjes etc en heb zelf een ringband ” Things to do today”
  Het werkt voor mij prima en ik houd het overzicht.
  Tot gauw op skype

 2. Remco Capello zegt:

  Dag Stephanie,
  Een heel herkenbaar verhaal. Ook mijn leven regisseer ik m.b.v. lijstjes, vinkjes en visualisaties. Bij veranderingstrajecten is het daarom ook zo belangrijk om mensen te helpen bij het visualiseren. In veel gevallen hebben ze immers de verandering niet zelf bedacht en dan is visualiseren soms lastig. Met een ‘maquette van de toekomst’ in de vorm van filmpjes, animaties, rollenspelen, stripverhalen, toneelstukken, etc. help je mensen de vraag te beantwoorden ‘what’s in it for me’. Dat heeft een ieder nodig om de verandering te kunnen accepteren (of niet) en in beweging te komen.
  Groeten,
  Remco Capello, change manager en lijstjesfetisjist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s