Inzet van Social Media bij veranderingen…?

Ik heb van de week een workshop gevolgd over Social Media en hoe deze in te zetten ten behoeve van reputatie en imago. En deze workshop heeft mij aan het denken gezet over welke rol Social Media kan hebben bij veranderingen.

Ik ben momenteel betrokken bij een groot IT implementatie project en wat ik hier zie is dat eigenlijk alleen de traditionele (digitale) media ingezet wordt: intranet, digitale nieuwsbrief, posters, etc. Er liggen hier naar mijn idee mogelijkheden om meer de Social Media in te zetten. Oftewel communicatie ‘nieuwe stijl’ inzetten om daarmee (nog) meer betrokkenheid te creëren en mensen (lees: eindgebruikers) te triggeren en nieuwsgierig te maken naar wat er gaat gebeuren waar veel mensen nu lijdzaam afwachten op wat komen gaat.

En dat is wat ik veel zie gebeuren bij veranderingen. Dat men lijdend afwacht en lijdend de verandering ondergaat terwijl het natuurlijk wenselijker is dat (in dit geval) de eindgebruikers zouden staan te trappelen en de aftelklok ook zouden zien als iets wat hen helpt in het aftellen naar hét grote moment in plaats van iets waar alleen de projectmedewerkers het warm van krijgen.

Wat is dan die rol van Social Media? Het is eigenlijk dat je veel meer gebruik maakt van zgn. peer-to-peer communicatie. Dus in plaats dat ‘boven’ de boodschap bedacht wordt en deze vervolgens top-down verzonden wordt en je dus meer ontvangers hebt dan (ver)zenders, laat je een communicatiestroom ontstaan waarbij er meer zenders zijn dan ontvangers. Dat betekent dat je misschien minder grip hebt op wát er gezegd wordt. De uitdaging hier (en tegelijk de kracht) is dat je zorgt dat je supporters hebt voor dat wat je wilt bewerkstelligen en dat je deze groep allereerst laat beginnen om te zenden. Je creëert als het ware ambassadeurs voor hetgeen je wilt bereiken en deze creëren op hun beurt weer nieuwe ambassadeurs. Uiteindelijk komt dit de geloofwaardigheid van je boodschap ten goede. Ga je zelf maar na. Een vakantie die jou aanbevolen wordt door je beste vriend zal jou sneller dien besluiten die vakantie te boeken dan een advertentie door de reisaanbieder.

Massaal aan Facebook en Twitter dan maar? Dat is wellicht iets te ambitieus maar om te beginnen zou je gebruik kunnen maken van Yammer (Twitter voor intern gebruik). De Rabobank maakt hier al sinds 2008 succesvol gebruik van. Maar je zou ook YouTube en SlideShare prima kunnen inzetten evenals een (interne) weblog.

Het inzetten van Social Media helpt om meer betrokkenheid te creëren en de verandering iets te laten zijn van alle betrokkenen. Het vraagt om durf om los te laten vanuit het projectmanagement cq. projectcommunicatie. Maar het resultaat zal dat uiteindelijk ruimschoots goed maken.

Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw ervaringen met het inzetten van Social Media bij veranderingen. Wil je die met mij delen door het geven van een reactie op deze blog? Wellicht dat we met elkaar kunnen komen tot communicatie ‘nieuwe stijl’ rondom veranderingen….

Over stephanievanrossum

Mijn naam is Stephanie van Rossum. Enthousiast en deskundig aanjager van veranderingen, met een nuchtere touch. Oprichter van ViGo - Partner in Transformatie.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Inzet van Social Media bij veranderingen…?

 1. Maud Merks zegt:

  Hallo Stephanie,

  binnen het project Windows 7 werkplek binnen Rabobank Groep ICT maken we gebruik van een community op Linkedin. Dit werkt heel goed, mensen stellen vragen aan elkaar en dit levert niet alleen minder vragen op in onze mailbox maar ook positieve feedback aan elkaar over de implementatie. Verder houden we co-creatie sessies waarin we samen met de medewerkers de hulpmiddelen ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan filmpjes met tips. Ook dit wordt erg goed ontvangen.

  Groet,
  Maud Merks.

  • Beste Maud,
   Dank voor je reactie en je goede tips! Neemt het aantal mensen die actief zijn op LinkedIn ook toe of zijn het steeds dezelfde mensen?
   Groetjes,
   Stephanie

   • Maud Merks zegt:

    Hey Stephanie,

    we zijn nog druk bezig met de uitrol er zijn nu 2000 mensen over op Windows 7. (Van heel Rabobank dus dat zijn er duizenden) Het groeit met ongeveer 5 mensen per dag dus dat gaat goed.

    Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s