Tegenpolen kunnen voor een succesvolle verandering zorgen….

Herken je die collega’s die vooraan staan bij elke verandering? Die geen enkele beer op de weg zien en de verandering al ‘leven’ voordat anderen überhaupt enig idee hebben wat er gaat gebeuren? Herken je ook die collega’s die elke verandering uit de weg gaan? Die per definitie vinden dat hoe het nu is, beter is. Je moet van goede huize komen om hen voor een verandering te enthousiasmeren.

Deze twee collega’s lijken elkaars tegenpolen. Maar toch heb je bij veranderingen beiden nodig.

Dan heb je nog die collega die de verandering vooral zakelijk benadert: “Wat moet dat moet en afspraak is afspraak.” En ook die collega die zich bekommert om de anderen: “Wat betekent dat voor mijn collega’s? Kunnen zij dit wel aan?”

Ook deze collega’s lijken tegenover elkaar te staan. Maar ook deze twee heb je nodig.

Wanneer er een team samengesteld wordt die de verandering in een organisatie mag uitwerken en/of implementeren, dan zie je vaak dat die eerste collega (de enthousiaste) als eerste benaderd wordt. “Die wil wel, die snapt waar we heen willen”. De tweede collega (de behoudende) wordt vaak ver buiten de deur gehouden. De derde (de zakelijke) en de vierde (de sociale) zullen benaderd worden afhankelijk van de doelstelling en hoe zij in de groep liggen.

En dat is niet handig. Bij elke verandering heb je een divers team nodig. En iedere collega zoals hierboven beschreven, brengt eigenschappen mee die nodig zijn. De ‘zakelijke’ bewaakt vaak het proces en de doelstelling. Iets waar de ‘enthousiaste’ niet mee bezig is. Hij verstaat de kunst om op grote lijnen de ideeën te integreren en te visualiseren. Terwijl de ‘behoudende’ ervoor zorgt dat er een stappenplan komt, de tijdlijnen en het budget bewaakt worden. Iets waar de ‘enthousiaste’ graag verre van blijft. De ‘sociale’ tenslotte, zorgt voor het menselijke aspect. Is iedereen nog aan boord? Wat leeft er binnen de organisatie? Hij kan ook zorgen voor de cohesie in het projectteam.

Hoe zorg je ervoor dat deze tegenpolen een team vormen?
De eerste stap hierin is door de verschillen hardop te benoemen. In plaats van elkaar hierop te veroordelen, is het belangrijk om de verschillen te zien als elkaars kracht en hoe deze kunnen bijdragen aan de verandering; juist deze verschillen zullen ‘het verschil’ gaan maken. De tweede stap is het bepalen van het gezamenlijk doel. Bespreek de verandering vanuit ieders perspectief en stel samen vast wat het team doel is. De derde stap is de communicatie (zowel woordkeuze als non-verbaal). Deze zal ook per persoon verschillen. Door dit te benoemen en bespreekbaar te maken, zal er wederzijds begrip ontstaan wat de team communicatie ten goede komt.

Zo’n team samenstellen, vraagt om lef en doorzettingsvermogen. Het is zeker niet de weg van de minste weerstand maar het zal je uiteindelijk een succesvol geïmplementeerde verandering opleveren; op tijd en binnen budget met blije mensen!

De beschrijving van de collega’s is gebaseerd op de breinvoorkeuren zoals gedefinieerd door Neethling Brain Instruments. NBI® is een zeer goed instrument om onder meer te gebruiken bij de verbetering van de communicatie en bij veranderingen.

Advertentie

Over stephanievanrossum

Mijn naam is Stephanie van Rossum. Enthousiast en deskundig aanjager van veranderingen, met een nuchtere touch. Oprichter van ViGo - Partner in Transformatie.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Tegenpolen kunnen voor een succesvolle verandering zorgen….

  1. Carl van Rossum zegt:

    Hallo Stephanie,
    Een heel goed verhaal, groetjes Carl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s