Bewaken van veranderingen kost veel energie

Pfff, dan is de verandering eindelijk doorgevoerd en dan blijkt dat we er nog niet zijn. Dan komt wellicht het zwaarste gedeelte: het bewaken van de veranderingen. Oftewel toezien dat iedereen ook wel ‘veranderd’ blijft….

Bovenstaande klinkt gek maar is wel de dagelijkse praktijk. Dit geldt voor zowel groot- als kleinschalige veranderingen. Bij het overgaan naar een nieuw systeem zal de manager er op moeten blijven toezien dan men dan ook de nieuwe werkwijze volgt. Of het bijhouden van de voortgang bij een nieuw commerciële aanpak; elke week weer moet je iedereen achter de vodden aan zitten voor het invullen van hun lijstjes. Herkenbaar? Voor mij wel. Dit is mij namelijk vaak genoeg gebeurd. En ik snap inmiddels maar al te goed dat het mijn eigen schuld was.

Waarom? Omdat MWEKWVMWNVW: Mensen Kunnen En Willen Wel Veranderen Maar Willen Niet Veranderd Worden. En dat is precies wat er wel bij veel veranderingen gebeurt. Er wordt van alles bedacht vaak met de volste overtuiging dat dat wat er bedacht is echt het beste is voor het bedrijf, cliënten, medewerkers. Echter dit bedenken gebeurt vaak door anderen dan door de mensen die die verandering daadwerkelijk moeten bewerkstelligen. Oftewel de verandering wordt opgelegd in plaats dat die vanuit de mensen zelf komt.

Veranderingen vanuit de mensen zelf laten komen…. Hmmm, dat klinkt wel erg idealistisch. Klopt. Aan de andere kant: “verander de wereld, begin bij jezelf”. Oftewel, probeer het eens uit met ‘kleine’ veranderingen en ervaar het effect. Of als je zelf midden in ‘opgelegde’ verandering zit, maak het bespreekbaar dat je graag mee wilt denken over het gedeelte dat jou (werk) raakt. Een andere werkwijze hanteren wordt een stuk eenvoudiger wanneer je dit zelf (mede) bedacht hebt dan wanneer dit voor je gedaan is. En dan is het bewaken van die verandering ineens niet meer nodig. Kun je je energie mooi bewaren voor de volgende verandering!

Ik hoor graag wat jullie ervaringen zijn en in hoeverre dit principe naar jouw idee toe te passen is bij grootschalige veranderingen.

Over stephanievanrossum

Mijn naam is Stephanie van Rossum. Enthousiast en deskundig aanjager van veranderingen, met een nuchtere touch. Oprichter van ViGo - Partner in Transformatie.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bewaken van veranderingen kost veel energie

  1. Carl van Rossum zegt:

    Hoi Stephanie, een heel goed stuk en het klopt ook helemaal, zoals jij de acceptatie van veranderingen beschrijft. Succes, Carl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s