Een goed begin is het halve werk….

Het is een cliché maar daarom niet minder waar. Ook waar het veranderingen betreft, is een goed begin oh zo belangrijk.

Waar begint de verandering eigenlijk? Bij een idee, bij een strategienota, bij een kick-off meeting? Het exacte moment is weliswaar moeilijk vast te stellen maar het blijkt dat bij verreweg de meeste veranderingen in bedrijven de medewerkers niet vanaf het begin betrokken zijn.

Is dat erg? Ja, dat is heel erg. Elke verandering vraagt om een verandering in gedrag van de medewerkers. Of het nu gaat om een introductie van een nieuw product, een wijziging in de strategie, een aanscherping in de focus, het zijn de medewerkers die uiteindelijk de verandering bewerkstelligen.

Ik zal je een tweetal voorbeelden geven om het duidelijker te maken:

• Het hoofdkantoor heeft een nieuw product ontwikkeld. Het product wordt met veel poeha geïntroduceerd. Hoera, weer een mijlpaal. Voor de verkoopmedewerkers is dit de eerste kennismaking met dit nieuwe product en zij zien direct haken en ogen. Hier zitten de klanten niet op te wachten!

• De medewerkers op een support afdeling moeten klantgerichter gaan werken. Dit hebben ze gehoord tijdens hun eindejaarsgesprek. In elk werkoverleg komt dat weer ter sprake. Nu moeten ze zelfs op cursus. Maar waarom moet er klantgerichter gewerkt gaan worden? We geven toch al goede service?

Herkenbaar? In beide gevallen is er sprake van weerstand bij de medewerkers. In het eerste geval omdat zij vinden dat het product niet aansluit bij wat klanten willen dan wel nodig hebben. In het tweede voorbeeld omdat het voor de medewerkers niet duidelijk is wat klantgerichtheid is en waarom dat nodig is. Of die weerstand nu terecht is of niet, hij is er wel. Met als grootste gevolg dat tijd die nodig is om de verandering geaccepteerd én geïmplementeerd te krijgen veel langer is.

Veel van deze weerstand kan voorkomen worden door de medewerkers eerder te betrekken bij de verandering. Het goede begin… Er is altijd een aanleiding voor een verandering: teruglopende winst, grote klantontevredenheid, kosten besparingen, etc. . Zolang de medewerkers niet begrijpen wat de noodzaak is voor een verandering, zal het moeilijk zijn om hierin mee te gaan. Het begin zit ‘m dus in de medewerkers betrekken in de aanleiding. En van daaruit de medewerkers meenemen in het proces.

Probeer het eens en je zult merken dat een goed begin het halve werk is…. Zowel in tijd als strijd.

Medewerkers betrekken kan op verschillende manieren en in volgende blogs zal ik daar meer over vertellen.

Over stephanievanrossum

Mijn naam is Stephanie van Rossum. Enthousiast en deskundig aanjager van veranderingen, met een nuchtere touch. Oprichter van ViGo - Partner in Transformatie.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een goed begin is het halve werk….

  1. Boeckhorst Max zegt:

    inderdaad je begint het jaar goed. Gaaf Stephanie

  2. Carl van Rossum zegt:

    Leuk Stephanie, ga lekker zo door, Carl

  3. Mitsui zegt:

    Leuk hoor ik ga je zeker volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s